Menu restauracji Hotelu Tumskiego
MENU SEZONOWE
Carpaccio z buraka Carpaccio z pieczonego buraka serwowane z kozim serem, figą, orzechami włoskimi oraz sosem miodowo - jogurtowym |
34 zł |
---|---|
Leśne grzyby Leśne grzyby w sosie śmietanowym podane ze świeżym koprem |
39 zł |
Krem Vichyssoise
Krem z pora i ziemniaka podany z szynką Coppa, zieloną oliwą i nitkami chilli |
23 zł |
Tagliatelle z tuńczykiem Makaron tagliatelle ze świeżym tuńczykiem, sosem krewetkowym, kaparmi i skórką z limonki |
49 zł |
Tataki z tuńczyka Tuńczyk tataki podany z komosą ryżową z dodatkiem jabłka i selera naciowego, podany z blanszowanym na maśle szpinakiem, jarmużem i musem z zielonego groszku |
82 zł |
Stek z antrykotu Stek z antrykotu na szpinaku z krokietami ziemniaczanymi i borowikami, podany z masłem czosnkowym i sosem pieprzowym |
119 zł |
Tartaletka z gruszką w Metaxie Tartaletka z gruszką w Metaxie, musem z dyni i kremem mascarpone. Podana z gałką sorbetu mango. |
33 zł |
PRZEKĄSKI I SAŁATKI
Carpaccio wołowe Carpaccio z polędwicy wołowej doprawione płatkami parmezanu, listkami pikantnej rukoli i toskańską oliwą, udekorowane kaparem jabłkowym |
37 zł |
---|---|
Tatar wołowy Tatar ze świeżo mielonego fileta wołowego doprawiony czarnym pieprzem i modeńską oliwą, podany z siekaną czerwoną cebulą, marynatami i żółtkiem |
49 zł |
Sałatka Cesar Rzymska sałata z warzywami, chrupiącym bekonem, tuńczykiem i grillowanym kurczakiem, doprawiona sosem z sardeli |
42 zł |
Sałatka grecka Mix sałat i warzyw doprawiony oliwą i octem balsamicznym, podany ze smażonymi wątróbkami kurczaka w stylu gyros |
34 zł |
Caprese Pomidory przekładane mozarellą, doprawione świeżą bazylią, podane z chipsem szynki parmeńskiej, orzeszkami pinii i pesto bazyliowym |
29 zł |
Burrata Burrata na rukoli i smażonych pomidorach cherry podana z pieczonym avocado, octem balsamicznym i oliwą |
38 zł |
Śledź na dwa sposoby Śledź podany w formie tatara i medalionu z dodatkiem świeżego soku z limonki, szalotek i pomidorów concasse, doprawione ogrodowym koprem, podane z salsą meksykańską |
33 zł |
Łosoś marynowany w Aperolu Łosoś Gravlax podany z zielonym solirodem, ogórkiem, pomidorkami cherry, rzodkiewką i czarnym kawiorem tobiko. Całość wykończona koperkowym majonezem. |
49 zł |
Łosoś na dwa sposoby Łosoś z awokado w formie tatara oraz opalany łosoś sous–vide, podane ze świeżym ogórkiem, salsą z mango i papryki oraz solirodem |
48 zł |
Krewetki w cieście piwnym Tygrysie krewetki w aksamitnym cieście podane na świeżym ogórku, miodowym melonie, arbuzie julienne z dwoma rodzajami kremu balsamicznego |
49 zł |
ZUPY
Krem z dyni Aromatyczny krem z dyni podany z serkiem mascarpone i solą morską, udekorowany suszonymi podgrzybkami i kremem balsamicznym |
23 zł |
---|---|
Krem z pomidorów Toskańska zupa ze świeżych pomidorów doprawiona serkiem mascarpone i aromatem bazylii |
23 zł |
Rosół Aromatyczny rosół drobiowy z makaronem, kawałkami kurczaka i kolorowymi warzywami. Na życzenie podany z żółtkiem |
23 zł |
Czerwony barszcz Purpurowy barszcz z aromatem antonówek serwowany z ciepłym pasztecikiem lub kołdunami |
23 zł |
Zupa cebulowa Delikatna zupa cebulowa oprószona wiórkami parmezanu doprawiona świeżym tymiankiem i winem Chablis, podana z chrupiącymi grzankami z pesto bazyliowym oraz serem Dor blue |
23 zł |
MAKARONY / PASTY
Penne quattro formaggi Makaron penne w kremowym sosie z czterema rodzajami sera doprawiony suszonymi pomidorami i aromatem ogrodowych ziół |
38 zł |
---|---|
Bazyliowe tagliatelle Makaron tagliatelle z pesto alla genovese, szpinakiem, parmezanem, świeżą bazylią podany z kawałkami grillowanego kurczaka, musem z zielonego groszku oraz kroplą kremu balsamicznego |
39 zł |
SORBET
Sorbet malinowy lub z mango Gałka orzeźwiającego sorbetu o smaku mango lub maliny podana na słodkim arbuzie w kieliszku martini, doskonale oczyści kubki smakowe i przygotuje podniebienie do dania głównego |
15 zł |
---|
DANIA GŁÓWNE
Kurczak Pizzayola Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i zapieczony pod płaszczykiem płatków mozzarelli, podany na lekkim sosie grzybowym z maślanymi ziemniakami |
49 zł |
---|---|
Golonka Golonka wieprzowa ułożona na purée ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu, podana z pierogami z kapustą i grzybami okraszonymi cebulą. Całość wykończona sosem pieprzowym. |
57 zł |
Medaliony Chardonnaise Opiekane medaliony z polędwiczek wieprzowych z sosem Chardonnaise podane na grillowanej cukinii, z musem ziemniaczanym doprawionymsuszonymi pomidorami i bukietem maślanych warzyw |
57 zł |
Polędwiczka „Confit” Soczyste plastry marynowanej polędwiczki wieprzowej z sosem z zielonego pieprzu ułożone na confit z czerwonej kapusty, podane z purée ziemniaczanym i karmelizowaną gruszką |
59 zł |
Eskalopki cielęce Smażone w jajku i parmezanie eskalopki cielęce podane z pomidorowym makaronem i kolorowymi warzywami |
69 zł |
Kaczka Barbarie Pierś z kaczki sous vide podana w sosie Jack Daniels z żurawiną, w kompozycji zapiekanych piramidek ziemniaków z dodatkiem trufli i tymianku |
75 zł |
Stek z polędwicy wołowej Grillowany stek z polędwicy wołowej podany z sosem na bazie wina Barolo z młodymi grillowanymi ziemniakami lib frytkami, szpinakiem i warzywami. Na indywidualne życzenie zapieczony z kozim serem Bûche de chèvre |
119 zł |
Łosoś Filet z łososia ułożony na dzikim ryżu serwowany ze słodkimi owocami gruszki i jabłka w aromacie papryczki pepperoni i orzeszków pinii |
79 zł |
Halibut Pieczony halibut podany na soczystym szpinaku z serem Dor blue, smażonym na maśle topinamburem oraz mozarellą zapieczoną w papryce. Całość wykończona kremem balsamicznym. |
79 zł |
Stek z tuńczyka Stek z tuńczyka panierowany w ziarnie białego sezamu, podany z purée ziemniaczanym z dodatkiem wasabi, warzywami i sosem sojowym |
82 zł |
Sandacz Lekko duszony sandacz w kremowym sosie serowym podany z maślanymi ziemniakami i sezonowymi warzywami |
79 zł |
Krewetki tygrysie Smażone w maśle czosnkowym krewetki tygrysie podane z ryżem, szpinakiem i gotowanymi warzywami |
79 zł |
DODATKOWO
Mała sałatka Kompozycja sałat i świeżych warzyw, doprawiona ziołowym dressingiem (proponujemy jako formę malej porcji sałatki lub jako dodatek uzupełniający do dania głównego lub makaronu) |
19 zł |
---|---|
Frytki Frytki podawane z ketchupem, sosem majonezowym i dipem bekonowo - pomidorowym |
19 zł |
Deska serów Asortyment serów podany z suszonymi owocami, winogronem i ciepłymi bułkami |
56 zł |
MENU DLA NASZYCH MŁODSZYCH GOŚCI
Zupa pomidorowa lub rosół z makaronem |
19 zł |
---|---|
Stripsy z kurczaka w złocistej panierce, podane z frytkami, ketchupem i surówką z marchewki |
36 zł |
Puchar lodów Frezja - wybrane dwa smaki lodów z owocami, bitą śmietaną, sosem owocowym i czekoladowym |
25 zł |
DESERY
Crème Brûlée Karmelizowany deser doprawiony kroplą koniaku Martell w trzech odsłonach: z leśnymi jagodami, ogrodowymi truskawkami i tartą czekoladą |
27 zł |
---|---|
Sałatka owocowa Sałatka ze świeżych owoców podana z gałką lodów ananasowo - żurawinowych, listkiem mięty i sosem truskawkowym |
27 zł |
Tiramisu Lekki deser z włoskiego serka mascarpone, doprawiony kawowym likierem Kahlua |
35 zł |
Beza Słodka beza z musem z białej czekolady i sera mascarpone podana z leśnymi owocami |
35 zł |
Puchar lodów „Owocowa fantazja” Lody truskawkowe, waniliowe i ananasowo - żurawinowe podane ze świeżymi owocami, odrobiną bitej śmietany i pistacjami. Całość doprawiona sosem malinowym i syropem z owoców granatu |
33 zł |
Lody z malinami Lody waniliowe podane w koszyczku brandy snaps zatopione w gorących malinach |
33 zł |
Czekoladowa muffina Muffina z czekoladowym fondue podana z gałką lodów śmietankowych w cieście filo (deser jest pieczony przez 15 minut) |
39 zł |
Tarta z jabłkami Delikatne, kruche ciasto z jabłkami i cynamonem podane z gałką lodów waniliowych (deser jest pieczony przez 15 minut) |
35 zł |
Pudding z chia Pudding z nasion chia na mleku kokosowym, podany z purée z mango i sezonowymi owocami (deser bezglutenowy, bez laktozy, wegański) |
29 zł |
Lody ananasowo – żurawinowe Gałka lodów ananasowo - żurawinowych podana na słodkim arbuzie w kieliszku martini |
15 zł |
Wszystkie ceny są wyrażone w polskich złotych, zawierają podatek VAT i są cenami ostatecznymi
Napiwek kelnerski za serwis nie jest wliczony w cenę
Dołącz do nas
Google+ Facebook